Egy cég, amely fantáziát látott a megújított szakképzésben

HTC szimulációs tanműhely oktatása a megújított szakképzési rendszerben
okt 11

A szakmai tudásanyag és gyakorlat kialakítása

Tiszalök nagyjából 5400 lakosú város az Észak-Alföld régióban, azon belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza partján, Nyíregyházától 25,5 km-re található.

2011 júliusában a helyi születésű, építőgépész üzemmérnöki és műszaki tanári diplomával rendelkező Benkő Zoltán megalapította a Hot & Cold Therm Kft. nevű cégét. Az induló vállalkozás kezdetben gázkészülékek beüzemelésével, javításával foglalkozott.

A tulajdonos-ügyvezető a cég működésének alapelveit is lefektette: megbízásaikhoz kizárólag minősített anyagokat és berendezéseket fognak felhasználni, és csakis jól képzett szakembereket foglalkoztatnak, hogy a megrendelő teljes mértékben elégedett legyen az elvégzett munkával.

Benkő Zoltán a Hot & Cold Therm Kft. tulajdonosa és ügyvezetője
Benkő Zoltán, a HCT tulajdonosa és ügyvezetője

A cég első 5 éve a szakmai hírnév megalapozásáról, a cég folyamatos növekedésének biztosításáról szólt. A jó minőségű és megbízható munka meghozta a gyümölcsét: a cég presztízse, ismertsége folyamatosan növekedett. Nemcsak a lakosság vette igénybe szolgáltatásaikat, az évek során az ország számos pontján vettek részt nagyobb projektekben és kulcsfontosságú beruházásokban is.

A megbízások egyre komplexebb feladatokat jelentettek, így a cég folyamatosan bővítette tevékenységi körét. Mára az ország egyik vezető épületgépészeti tervező és kivitelező cégévé váltak. Szolgáltatási portfóliójukban számottevő tapasztalattal rendelkeznek víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló és szellőzésrendszer-szerelés, valamint egyéb épületgépészeti kivitelezés, elektromos vezérlés és villanyszerelés, technológiai csőszerelés, fémszerkezetgyártás, építőmesteri felújítás és kivitelezés, mérnöki tervezés, műszaki tanácsadás terén.

A feladatok számának növekedésével együtt a cég létszáma és a munkákba bevont alvállalkozóik száma is nőtt. Tartották magukat a kezdeti alapelvhez: csakis többéves gyakorlattal és magas szintű szakmai tudással rendelkezők csatlakozhattak a csapathoz.

Öt év múlva, 2016-ban a cégnek már 22 állandó munkatársa és 400 millió forintos árbevétele volt.

Ha nem vagy elégedett a szakmai képzés színvonalával, tegyél érte!

Benkő Zoltánnak a mérnöki diplomája mellett műszaki tanári végzettsége is van, ezért a kezdetektől szívesen biztosított gyakorlati képzőhelyet az épületgépészeti terület szakiskolai tanulóinak. A szakmai tudás átadása mellett a minőségi munkára való törekvés és a folyamatos fejlődés igényét is el akarta ültetni a céghez kerülő diákokban. A szolgáltatások növekedésével párhuzamosan korszerű technológiákat, eljárásokat, berendezéseket és folyamatokat is beépített a cég életébe.

A cég évről évre szembesült azzal a ténnyel, hogy az iskolapadból kikerülő fiatal szakiskolások tudása az ipar számára nem elegendő. Szakmai ismereteik hiányosak, elavultak, így az elmélet hiányában önálló munkavégzésre nem, vagy csak többletmunka árán oszthatóak be.

A tapasztalatokból kiindulva megfogalmazódott a gondolat: ha jó szakembereket szeretnénk, akkor képezzük őket mi! Elhatározták, hogy a cég tiszalöki telephelyén gyakorlati tanműhelyt hoznak létre. 2016 májusában beregisztráltatták a céget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, majd szeptemberben elindultak egy még korábban nem járt úton, ugyanis a 2016. évi I. tanműhelypályázat a legelső pályázat volt a cég életében.

10 hónap alatt a kapott pályázati támogatásból felépítették a HCT Szakképzési Center I. elnevezésű, 60 tanuló fogadására alkalmasan gyakorlati tanműhelyt. Az 1679 nm-es épületben helyet kaptak az oktatni tervezett szakképzések gyakorlati műhelyei (fémipari előkészítő és lakatos műhely; hegesztő, csőszerelő műhely; kőműves, burkoló műhely; festő, mázoló, tapétázó műhely és asztalos műhely), a kapcsolódó raktárhelyiségek, továbbá irodák, oktató- és előadó termek, konyha, étkező, öltözők kerültek kialakításra.

A HCT Szakképzési Center I. főbejárata
A HCT Szakképzési Center I. főbejárata

2017 őszén a Szakképzési Centerben az építőiparhoz kapcsolódó 7 szakma oktatását kezdték meg korszerű körülmények között és technológiával (asztalos, burkoló, csőhálózatszerelő, épület- és szerkezetlakatos, festő, gépi forgácsoló, és hegesztő). A 150 milliós támogatásból a tanműhely felépítését finanszírozták, a bebútorozásához, az épület felszereléséhez, a szükséges eszközök beszerzéséhez szükséges 75 millió forintot a Hot & Cold Therm Kft. saját forrásból biztosította.

Az első visszajelzések és eredmények

A képzés színvonala és technológiai korszerűsége miatt a tanműhely híre gyorsan elterjedt a környéken és a megyében. A cég több alkalommal tartott nyílt napot a telephelyén, valamint mindig részt vesz a régióban megrendezésre kerülő szakképzési napokon. Ezeken az alkalmakon több száz diák és szülő ismerte meg az általuk nyújtott képzési lehetőségeket és körülményeket.

Szakmai nyílt nap a HCT szakképzéseinek bemutatására
Érkeznek az érdeklődő diákok a szakmai nyílt napra

A befektetett hatalmas munka igazi elismerését az első végzős évfolyam adta: többségük a szakmában maradt, és a környék vállalkozásai azonnal alkalmazták őket. Egy hátrányos régióban ez óriási eredmény: a fiatalok nem vándorolnak el, mert megtalálják szakmai és anyagi számításaikat egyaránt.

2018-ban az alig két éve működő tanműhely nemzetközi elismerést is kapott: az European Vocational Skills Week nevű rendezvényen a bécsi díjátadón az Európai Unió Szakképzési Kiválósági Díj „Vállalatok és tanulók” kategóriájában 2. helyezést értek el.

Nyitottság az innovációra, rugalmas alkalmazkodás a képzési igényekhez

Lassan megérett a változás a szakképzésben. Az OKJ rendszer és az abban megfogalmazott szakmai elvárások elavultak. Létfontosságú lett, hogy a diákok érdemi és korszerű munkatapasztalatokat szerezzenek, amiket a szakképzési intézmények önmagukban nem tudnak biztosítani számukra. A HCT vezetője az Épületgépészeti Készségtanács tagjaként aktívan részt vett az új szakmajegyzék kialakításában.

A Hot & Cold Therm Kft. már az I. tanműhely felépítése során felismerte a régióban jelentkező szakemberhiányt autó- és gépjárműipari területen. Ezért saját tevékenységi körét kibővítette gépjármű-javítási és egyéb autóipari szolgáltatásokkal. Összegyűjtötte a környék tapasztalt szakembereit – és azt gondolta, az utánpótlás biztosításának érdekében is tesz egy lépést.

2019-ben egy újabb tanműhely létesítésére nyújtott be támogatási kérelmet. Pályázata alapján – a folyamatosan növekvő jelentkező szám miatt – 30 tanulóval bővítette a már folyó képzéseinek létszámát, valamint vállalta, hogy 30 fő a megújított szakképzési rendszerben részt vevő tanuló számára a gépjárműipari szakmában 5-féle szakma elsajátítására biztosít lehetőséget.

A gépjármű-javítási képzésekre kialakított HCT Szakképzési Center II.
A gépjármű-javítási képzésekre kialakított HCT Szakképzési Center II.

A közel 268 millió forintos támogatásból felépítették a HCT Szakképzési Center II. elnevezésű gyakorlati tanműhelyt, és 75 millió forintos saját forrásból valósult meg az eszközök, bútorok beszerzése, a szerviz és a munkaállomások kialakítása.

Gépjármű-javítási munkaállomások a HCT Szakképzési Center II-ben
Gépjármű-javítási munkaállomások a HCT Szakképzési Center II-ben

Az volt a szándék, hogy a tanulók a legfrissebb technológiát tanulják meg és a jövő követelményeinek is megfeleljenek. A XXI. század elvárásainak megfelelő autóipari, robotikai, virtuális és szimulációs oktatóközpont megalapozása volt a cél. Az épület belső tereit egy népszerű falfestő művész dekorálta ki, a hallgatók ötletei alapján.

A robotika oktatóterem a HCT Szakképzési Center II-ben
A robotika oktatóterem

A cégnek megéri a tanműhelybe fektetett munka?

A 2016-os fordulópont óta újabb 5 év telt el. Ma már 38 dolgozója van a cégnek, árbevétele időközben megháromszorozódott.

A szakképzésért folyó munkájuk 2019-ben Helsinkiben egy újabb nemzetközi elismerést kapott az European Vocational Skills Week rendezvényen. Az, Európai Unió Szakképzési Kiválóságai, a Cégek, intézmények, tanulók főkategória, „Munkahelyi tanulás” alkategóriájában a cég hozta el az 1. díjat.

A cég alkalmazottai azonosultak a tulajdonos elhatározásával. Többségük mesterképzésre jár vagy a mester szakoktató képzését csinálja, hogy aztán saját szakmájukban igazi oktatóként vehessenek részt a jövő szakembereinek képzésében.

Tagadhatatlan, hogy a tanműhelyek és az oktatási rendszer működtetése rengeteg munkával jár, egy kisvállalkozásnak, ahol nincs erre külön stáb, a napi munka mellett jelentős feladat ez is.

Mára a tanműhelyeknek összesen 120 tanulója van. A cég komolyan veszi a maga felelősségét abban, hogy a diákokat professzionális szakmai felkészültséggel és emberi mintaadással indítsák el életútjukon. A HCT Szakképzési Centerekben végzett tanulók 70-80%-a a tanult szakmájában derekasan helytáll és jó keresettel tud elhelyezkedni. A végzős évfolyamokból 8-12 fő rendszerint a cég munkatársa lesz, jól beilleszkednek a csapatba, önálló munkára is alkalmasak. A többi tanuló a partnercégeknél vagy a környező vállalkozásoknál, akár célirányos képzéssel áll a munka világába.

Képek: HCT