Blog

szept 12

SSC képzési támogatás
Az SSC-k, BSC-k magyarországi terjeszkedését, növekedését még a COVID okozta válság sem tudta megállítani, jelenleg már 205 ilyen cég működik, 78 500 alkalmazottal. A korábbi erős budapesti fókusz mellett a nagy egyetemi városokba telepített irodák is növekednek. Ebben az ágazatban a fejlődés még mindig nem torpant meg. A világgazdaság globális lassulásával a mozgási irányok is változnak. Egyre több BSC további funkciókat, egységeket hoz át Magyarországra Nyugat-Európából vagy a Távol-Keletről, vagy bővítik a szolgáltatási portfóliójukat magasabb hozzáadott értékű munkákkal.

jún 08

SSC képzési támogatás
Az SSC-k kiélezett versenyhelyzetben vannak. A világ minden részére szolgáltatnak, magas és gyorsan változó követelményeknek megfelelve érhetik el ügyfeleik elégedettségét. Folyamatos IT fejlesztések, megújuló szakmai folyamatok, minden mozzanatra kiterjedő hatékonyságelemzések közepette végzik munkájukat. Ráadásul magasan kvalifikált fiatalokat kell nagy számban bevonzaniuk és megtartaniuk, részükre szakmai kihívást nyújtaniuk. Mindezek a körülmények azt jelentik, hogy rendszeres képzésekre van szükségük. Ehhez nyújt jelentős segítséget a HIPA egyedi képzési támogatás.

okt 11

Tanműhely támogatás
Évek óta az ipar több ágazatában probléma a folyamatos szakemberhiány, így az ország keleti területein is kevés a korszerű technológiákat is alkalmazni tudó, szakképzett munkaerő. A tiszalöki székhelyű Hot & Cold Therm Kft. nem várt a csodára, saját kezébe vette a magas szakmai felkészültségű és a céghez lojális utánpótlás kinevelését. Pár éven belül mind hazai, mind nemzetközi elismeréseket is kiérdemlő tanműhelyeket és oktatást hoztak létre.

aug 04

SSC képzési támogatás
Amikor egy SSC az előtte álló 2 évre szólóan a jól átgondolt, alaposan megtervezett egyedi képzési projektjére megkötötte a támogatási szerződést, a képzési vezető irányításával elkezdi a megvalósítást. Ennek a szektornak azonban a világban, a globális piacon és a multicégekben történő változásokra különösképp nagyon gyorsan és rugalmasan kell reagálnia. Így a precíz tervezés ellenére a képzési projekten – és azzal együtt a támogatási kérelmen és szerződésen is – változtatni szükséges.

jún 10

Tanműhely támogatás
Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az új szakképzési rendszerben a tanműhelyben tanulók szakképzési munkaszerződést kötnek a céggel, így munkabér jár nekik. A legkisebb munkabér is a mindenkori minimálbér 60%-a – tehát közel háromszorosa a korábbi tanulói díjazásnak. De vajon hogyan nyújt fedezetet a tanműhelyek normatív támogatása a hallgatói munkabérekre és a gyakorlati képzéshez kapcsolódó többi költségre?

máj 28

SSC képzési támogatás
A képzési projektek megvalósulását ugyanazok a hibák tudják kockázatossá tenni, mint a cég bármelyik más területén indított projektekét. Saját tapasztalatunkból vett példákon keresztül mutatjuk be azokat a sarokpontokat, amelyekre az elnyert képzési támogatás sikeres lehívása érdekében érdemes különös figyelmet fordítani.

máj 14

SSC képzési támogatás
Egy képzési támogatási kérelem előkészítése során nagyon sok jogi, gazdasági szempontot kell figyelembe venni, és megvizsgálni ahhoz, hogy eldönthető legyen: tud-e pályázni egy cég ebben a támogatási konstrukcióban. Egy pontosan megtervezett projektet kell a cégnek és a pályázatírónak közösen létrehoznia, hogy valóban lekérhető legyen a maximális támogatás a 24 hónapos képzési idő alatt.

máj 10

Tanműhely támogatás
Az előző részben végigvettük a szakképzési munkaszerződésnek azon részeit, amiből kiderül, hogy pontosan a képzési idő mely részeire jár a tanulók számára a munkabér, mit jelent az arányosítás. A változás egyik célja az volt, hogy a tanuló is munkaviszonyként tekintsen a gyakorlati idejére, nagyobb felelősséget és elkötelezettséget vállaljon. Nézzük át azokat a jogokat is, amelyek egy munkaszerződéssel kapcsolatosan még felmerülnek.

máj 08

Tanműhely támogatás
Az átalakuló szakképzési rendszer egyik eleme a tanulószerződés helyébe lépő szakképzési munkaszerződés, amely új alapokra helyezi a szerződő felek közötti viszonyt. Megkötésével a tanuló és a duális képzőhely között munkaviszony jön létre, azokkal a jogokkal és kötelezettségekkel, amelyeket a Munka Törvénykönyve a munkaszerződésre vonatkozóan előír.

Kategóriák